Fikri Çıktılar (IOs)-1

SUDTE Araştırma Raporu

SUDTE Araştırma Raporunun tam metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Anket: Dijitalleşmeye Hazır Olma Durumunun Haritalanması

Ankete ulaşmak için lütfen tıklayınız: https://forms.gle/KGMwC1jq9UKAHXNX8

Projenin 6 fikri çıktısı (IO) vardır. İlk fikri çıktı, projeye dahil olan ülkelerin yükseköğretim kurumlarındaki sayısallaştırma durumunun ilk sistematik haritasını sağlayacaktır. Çıktının birincil amacı, Erasmus+ Programı çerçevesinde yükseköğretim kurumlarında dijitalleşme ile ilgili mevcut duruma ilişkin ortak bir anlayış geliştirmektir. Bu bağlamda ilk sistematik haritalamayı geliştirmek için, yükseköğretim kurumlarında Erasmus Hareketliliği Programına dahil olan tüm ilgili paydaşlara kapsamlı bir anket yapılacaktır. Bu anket sayesinde, gidişata dair yeni veriler toplamak, stratejik gelişim alanlarını keşfetmek ve dijital dönüşümdeki zorlukları vurgulamak mümkün olacaktır. Mevcut rapor, SUDTE projesinin bu ilk fikri çıktısının temin edilen ilk neticesi ile ilgilidir.

Projenin ilk adımı, ve konsorsiyum ortaklarına yol göstermek ve konu hakkında bir çerçeve oluşturmak amacıyla hazırlanan masa başı araştırmasıdır. Üniversitelerde Erasmus hareketliliklerini ele alma yöntemlerindeki güncel yaklaşımların anlaşılmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu ön araştırma, daha geniş bir araştırma ve politika bağlamını ortaya çıkaracak ve haritalama çalışmasının sağlam kanıtlara dayanmasını sağlayacaktır. Bu masa başı araştırmanın ana alanları, ortak üniversiteler, Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Üniversiteler Vakfı arasındaki kapsamlı tartışmalar sonucunda belirlenmiştir.

Masa başı araştırmasının üçüncü bölümü, Konsorsiyum Faydalanıcılarının uluslararası ilişkiler ofisleri arasında yapılan mülakatın sonuçlarını sunmaktadır. Bu görüşmenin amacı, farklı yükseköğretim kurumlarının sahip olabileceği Erasmus hareketlilik yönetimi araçlarını belirlemektir. Bu, farklı yazılım kullanıcılarının yeni dijital çağda karşılaşabilecekleri olası zorlukların ve sorunların vurgulanmasını sağlayacaktır. Hazırlanan sorular, hazırlandığı hayati kaynaklardan birini ve konsorsiyum yararlanıcıları arasında Erasmus Hareketliliği yönetiminin teknik altyapısı olarak önemli bir noktayı oluşturmaktadır.

Bu kapsamlı çalışmanın sonucunda incelenmek üzere bir takım hipotezler oluşturulmuştur. Bu hipotezler, farklı ülkelerdeki farklı yükseköğretim kurumlarında yürütülecek olan çok boyutlu bir araştırma ile araştırılacaktır. Sonuçlar daha sonra HEI’lerin dijital hazır olma durumlarını kolayca karşılaştırmak için görsel bir haritaya dönüştürülecektir.